tirsdag 13. desember 2022

Salme 119,1-3

 א Salige er de som er hele i sin ferd,

          de som følger Herrens lov.
          
   
  2 Salige er de som tar vare på hans lovbud,
          som søker ham av hele sitt hjerte.
          
   
  3 De gjør ikke urett,
          men går på hans veier.

Salme 119 er Bibelens lengste kapittel. Det er på 176 vers som alle handler om Guds ord. Salmen er bygd opp atrostisk, dvs alfabetisk. De 8 første versene starter på den hebraiske bokstaven alef, de neste 8 på bet og så videre. Flere av Bibelens salmer er bygget opp på denne måten. 
v.1. Ordet salig betyr både lykkelig og velsignet. Folk kan være lykkelige uten å ha frelsens velsignelse. De burde heller sørge. Det hender desverre også at folk med frelsens velsignelse ikke er glade fordi de har helt glemt hvor rike de er og hvor høyt de er elsket av Gud sin Far. Å være hel i sin ferd betyr ikke å være syndfri, men at en er ærlig og sann, og at en elsker Gud og anerkjenner alle budene hans for sanne og gyldige for seg selv og alle andre. 
v.2.Å ta vare på hans lovbud betyr videre å studere dem, memorere dem, praktisere dem, hevde dem og forkynne dem. Her står den åndelige kampen i vår tid. For menneskene angriper Guds lover, og vil innføre sine egne løgnaktige forestillinger om hva som er rett og galt, godt og ondt. I særdeleshet gjelder dette når det gjelder seksualitet og samliv. Gud sier at ekteskapet mellom en kvinne og en mann er den rette samlivsform. Alt utenfor dette mønster er av det onde. Men menneskene vil ikke høre. De hører heller på tidens falske røster om at alt er like bra. Men det ondeste og mest skadelige vi kan gjøre er å degradere Gud og sette oss selv over ham og hans bud. Tenker, taler og lever vi slik, forfører vi våre medmennesker, og vi fører oss selv inn under Guds evige dom. 
v.3 Derfor elsker vi Guds bud, og når vi holder dem, går vi på hans veier, og hans veier fører oss alltid mot hans mål. Herrens veier er kjærlighetens veier, og alle hans bud reflekterer hans kjærlighet til oss. Viker vi av fra budene, demonstrerer vi ikke kjærlighet i det hele tatt, og vi havner i en eller annen grøft, og må frelses for å kunne gå videre. 

Ingen kommentarer: